SAMMERBEIDSPARTNERE
 
 
 
ENG-flag

logo_top.png
Historien om huset

I 1913 fikk en jødisk mann ved navn Karpohl, satt opp et hus på Verma. Dette skulle være en butikk i forbindelse med anleggsarbeidet på Raumabanen.  Like ved butikken var en smie og et stort redskapshus der arbeiderne fikk levert ut arbeidsredskap som de trengte hver dag.

.

Byggekontrakt for Karpohl-huset lød slik:

Undertegnede P. M. Doset og A. Fransplass inngår hermed at oppføre en butikkbygning for Karpohl ved Kyllingen for en kjøpesum kr. 1800,00. Et tusen otte hundrede kroner.

Huset skal være 10 meter langt og 6 meter bredt med 2 etasjer, hver på 2,5 meter. I første etasje skal det være butikk og kontor, og der skal vi gjøre disk, men bare med 2 skuffer, og i andre etasje skal det være 4 værelser og gang med et lite tilbygg for oppgangen. Til bygningen skal det arbeides 8 dører og 8 vindusfag. Hvert fag med 3 vinduer og 2 fag med 2 rammer i hvert. Materialer med dimensjoner således; reisverket er 4 x 4 og panelingsbordene er ¾ ” og gulvplankene 12”. Undertegnede skal holde trematerialene og gjøre arbeidet og ikke noget andet. Butikken skal være ferdig til jul 1913.

Som byggherre: E. Karpohl
Som byggmestere: P.M. Doset og A. Fransplass
Undertegnet: Doset, 4 Juli 1913.

Raumabanen ble ferdigstilt 1924. Raumabanen er i dag kåret til et av verdens mest spektakulære og severdige jernbaner. På Verma ligger Kyllingbrua. En jernbanebru som er bygget i en elegant bue over det 60 meter dype elve-juvet. Hver steinblokk er hugget for hånd og tilpasset uten bruk av sement og armeringsjern. Tunellen går under Villa Verma.

Etter at anleggsarbeidet var ferdig, demonterte Karpohl butikken sin og sendte den på toget til Vinstra, og satte den så opp nede i Gudbrandsdalen. Noen år senere ble de 3 barna sendt til Tyskland og avlivet i konsentrasjonsleir. Karpohl og konen fikk stå igjen på kaia i Drammen og såg barna forsvinne. De var selv for gamle og syke til at Tyskerne ville spandere turen på de. De ville likevel dø snart.

På Verma tegnet Frederik Kylling et hus som han satte på tuftene til Karpohls butikk. Huset var litt dypere men like bredt. Kjelleren i Villa Verma er altså grunnmuren i Karpols hus.

Taket i Karpohls hus ble liggende i steinrøysa like ovenfor Villa Verma. Dette taket ble brukt av ungene her i mange år som lekestue.

 Tømmeret til Villa Verma ble bearbeidet utenfor tomten av Frederik selv, men også en del av ungene i slekta måtte skave og høvle stokker. Det var tungt og langtekkelig arbeid og noen av barna gråt i stille fortvilelse over å måtte bruke dagene til slikt ”slavearbeid”. En del av tømmeret kommer fra gamle huset på Brøstet. Dette huset er antagelig fra 1700 tallet. Til islolering mellom tømmerstokkene ble det brukt torvmose som ble plukket på Slettafjellet. I alle golv er det et tykt lag av trespon til isolasjon.

Det bodde flere familier i 2 etasje etter krigen og utover. En lang periode var huset også bibliotek for Verma, og mange Øverdalinger har lånt sine bøker her. Det sies at det var nokså strenge krav i forhold til hvilke bøker som var oppbyggelige nok til å settes i bokhylla her!

 En Finnmarksjente søkte tjeneste nede i Romsdalen etter å ha blitt jaget av Russerne under 2. verdenskrig. Hun hadde med seg et lite barn, som ble tatt vare på av Frederik og Klara Kylling og voks opp i huset her. Gutten het Åge Gaup og er en kjent kunstner som nå bor i Finnmark.

I 2012 kjøpte Tore Klokk huset som hadde stått tomt en tid. Det ble pusset opp og er nå et sted det er mulig å overnatte og leie seg en guide for klatre- eller ski-turer i Romsdalen.

Huset har nå stått gjennom 2 verdenskriger og et Norge i voldsomme endringer. Huset er modernisert og klart for de neste 100 år. Antagelig vil de neste hundre årene bli minst like innholdsrike som de siste. Men fjellene står støtt og de gledene og opplevelsene vi får der, vil vi fremdeles ha muligheten til å søke. Det får vi i alle fall inderlig håpe på!

Historie

I 1913 fikk en jødisk mann ved navn Karpohl, satt opp et hus på Verma. Dette skulle være en butikk i forbindelse med anleggsarbeidet på Raumabanen.  Like ved butikken var en smie og et stort redskapshus der arbeiderne fikk levert ut arbeidsredskap som de trengte hver dag.

Aktuelt

LES MER

Kontakt

Villa Verma

Verma Sentrum
Pb. 1, 6330 Verma

Org.nr. 911662450

+ 47 924 56 616
 
Facebook